Wat zijn heup- en bekkenklachten?

Het heup gewricht is een kogelgewricht, het vormt de verbinding tussen het dijbeen en het bekken. Heup- en bekkenklachten ontstaan doordat het kraakbeen versleten raakt. Het bewegen verloopt stroever en daardoor ook pijnlijker. Het bekken bestaat uit vier botten: het heiligbeen, het staartbeen en het linker- en rechterheupbeen. Het bekken heeft een centrale rol bij de houding en beweging. Het beweegt zowel mee met de benen als met de romp. Het wervelkolom en de benen worden door het bekken met elkaar verbonden. Het bekken van een vrouw is breder dan dat van de man, om de geboorte van een kind mogelijk te maken.

Bij heup- en bekkenklachten heeft u vooral last van lage rugpijn met uitstraling in de buik, lies, bilregio of bij het schaambot soms is er ook een uitstraling naar de knie. Ook kan er pijn ter hoogte van de heup ontstaan wanneer je op je zijde ligt. De klachten kunnen wisselend aangegeven worden tijdens het lopen, zitten, staan of liggen.

Oorzaken van heup- en bekkenklachten

  • Een bekkeninstabiliteit, verslapping van de bandstructuren rondom het bekken en lage rug.
  • Irritatie aan de SI-gewrichten(heiligbeengewrichten), dit ontstaat door een infectie, artritis, tumoren, botbreuken of ontstekingen van de spierpeesaanhechtig door overbelasting of blokkades.
  • Een zwangerschapsgerelateeerde bekkenpijn.
  • Spierproblemen zoals bekkenbodemspier, bilspier, piriformus.
  • Overbelasting van de heupen en bekken.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij vinden het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon in relatie tot uw heup- en/of bekkenklachten eruit ziet, zodat wij de behandeling op jouw persoonlijke situatie kunnen toespitsen. Daarom bieden wij een diversiteit van behandeling, training en coaching aan. Vaak ook in een combinatie. U krijgt een indruk van onze mogelijkheden op de pagina waar wij dit uitgebreid beschrijven: unieke behandelmethodes.

Naast de intake die met u wordt gehouden, worden er ook vragenlijsten ingevuld, fysieke metingen gedaan. Vaak in combinatie met actief lichamelijk onderzoek waarbij u bewegingen uitvoert die lijken op bewegingen in uw dagelijks leven of bewegingen waarbij wij door middel van testapparatuur de kracht en uw lenigheid meten. Dit alles is nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Aan de hand van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Deze bestaat vaak uit (manueel)therapeutische behandelingen, training en coaching.

Klantervaringen

  • Als actief tennisspeler eindelijk een oplossing gevonden voor mijn onderarm blessure. Dankzij Beate Thiele sta ik weer als een kanon op de tennisbaan. En... zonder pijn !

    Marcelino Dijkman Avatar Marcelino Dijkman
    maart 14, 2021

    Dankzij de zeer kundige behandeling door Beate Thiele kan ik voor het eerst in jaren weer pijnvrij lopen en zelfs weer aan intensiever sporten denken. Een echte aanrader. Bedankt Beate!

    Nick van Doeveren Avatar Nick van
    maart 4, 2021

    Ik ben bij het Rug Expertise Centrum in Haarlem onder behandeling geweest bij fysiotherapeut Pepijn voor mijn lage rugklachten. Pepijn is een goede fysiotherapeut en heeft mij van mijn rugklachten kunnen verhelpen. Ik raad het Rug Expertise Centrum in Haarlem echt aan!

    Micha Avatar Micha
    september 1, 2020
  • Ik ben erg goed geholpen, kundige fysiotherapeuten. Ook kreeg ik adviezen mee die ik nog dagelijks kan toepassen en ben ik nu volledig van mijn rugklachten af!

    Nicky Renee Avatar Nicky Renee
    maart 9, 2022

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars, indien u voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt onze behandeling en begeleiding
vergoed.

Onze Specialisten