De rusteloze benen kunnen namelijk leiden tot andere klachten zoals (extreme) vermoeidheid en daarmee ook concentratiestoornissen veroorzaken.
Het Restless legs syndroom (RLS) wordt ook wel het rusteloze benen syndroom genoemd, een letterlijke vertaling uit het Engels. De naam van deze aandoening omschrijft precies wat er aan de hand is: een rusteloos gevoel in de benen. Misschien klinkt dit niet als een ernstige aandoening, en in principe is de aandoening ook niet gevaarlijk maar wel bijzonder hinderlijk. Zo hinderlijk dat het toch een grote impact kan hebben op het leven van de patiënt.
De symptomen van het restless legs syndroom
Het belangrijkste symptoom van het restless legs syndroom is het onrustige gevoel in de benen. Veel mensen die last hebben van RLS vinden het moeilijk precies te omschrijven wat zij in de benen voelen.
De drang de benen te bewegen komt voort uit een onaangenaam gevoel in de benen. Het gevoel wordt omschreven als:
- een elektrisch gevoel
- kriebelend gevoel
- alsof er water langs je benen loopt
- een diep pijnlijk gevoel
- jeukende botten
- zenuwachtige benen.
Deze omschrijvingen geven u een idee van het vreemde gevoel in de benen dat patiënten die lijden aan het restless legs syndroom voelen. Om het vervelende gevoel op te heffen moeten de benen worden bewogen. De rusttoestand waarin het gevoel er niet is, duurt altijd maar kort en met name bij zitten en liggen kan dat heel erg hinderlijk zijn. Het kan ook een algeheel gevoel van onrust teweegbrengen.
Het mag duidelijk zijn dat rusten en slapen voor mensen met het restless legs syndroom moeilijk kan zijn. Veel mensen hebben het nare gevoel in de benen juist ’s avonds en ’s nachts waardoor zij niet goed kunnen slapen. Dat geeft op de dag een gevoel van vermoeidheid en deze vermoeidheid kan ernstige vormen aannemen.
Een ander symptoom van het restless legs syndroom is het maken van schoppende bewegingen in de slaap(onwillekeurige bewegingen). Deze bewegingen kunnen de patiënt ook uit de slaap houden en/of diens partner. Soms worden ook de armen getroffen. De symptomen van het restless legs syndroom kunnen mensen behoorlijk uitputten en ze raken oververmoeid door het gebrek aan slaap. Dit heeft natuurlijk ook effect op de dagelijkse bezigheden en een en ander kan ook leiden tot een depressie.
Oorzaken restless legs syndroom
De oorzaken van het restless legs syndroom zijn nog niet volledig bekend. Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgt te maken met RLS, in meer of mindere mate. Het kan op elke leeftijd voorkomen. Mogelijke oorzaken van het restless legs syndroom:
- tekort aan dopamine
- zwangerschap (1 op de 5 vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van het RLS)
- gebrek aan ijzer
- bijwerking medicijnen
- als complicatie bij andere ziekten: nierfalen, diabetes en een traag werkende schildklier
- een scheef bekken.
De behandeling van het Restless legs syndroom hangt mede af van de oorzaak. Vaak wordt echter geen oorzaak gevonden. Ingeval van ijzergebrek kunnen medicijnen worden voorgeschreven waardoor de klachten snel kunnen verdwijnen. Het in acht nemen van leefregels kan zeker bijdragen aan het voorkomen van restless legs en de klachten ook doen verminderen. Omdat de meeste mensen een lichtere vorm van het restless legs syndroom hebben, kan vaak worden volstaan met het nemen van bepaalde maatregelen zoals het slikken van bijvoorbeeld ijzertabletjes.
Algemene adviezen en maatregelen bij het restless legs syndroom zijn:
- regelmatige slaaproutine (geen middagdutjes, vaste tijden voor opstaan en slapengaan)
- het doen van beenoefeningen
- ontspannen voor het naar bed gaan
- minder alcohol en cafeïne
- regelmatig bewegen overdag
- medicijnen
In sommige gevallen willen klachten als gevolg van restless legs niet minder worden, ook niet als de leefregels in acht worden genomen en/of de voorgeschreven medicijnen worden geslikt. In dat geval kan de oorzaak van uw klachten worden gezocht in een scheef bekken. Een scheef bekken kan klachten veroorzaken door het hele lichaam: het restless legs syndroom, pijn in het bekken en/of de heupen, rugpijn, hoofdpijn, nekpijn, schouderklachten of een hernia. Zeker bij steeds terugkerende klachten ten gevolge van rusteloze benen is het de moeite waard na te laten gaan of uw bekken scheef staat.
Therapie bij rusteloze benen
Heeft u last van rusteloze benen en helpen behandelingen of medicijnen niet of onvoldoende? U kunt bij ons laten nagaan of sprake is van een bekken scheefstand. Deze scheefstand kan allerlei klachten veroorzaken waaronder naast het restless legs syndroom ook
- pijn in het bekkengebied
- lage rugpijn
- lage rugpijn met uitstraling vanuit de bil naar een been
- midden rugpijn
- hoge rugpijn
- pijn in de schouders
- nekklachten
- hoofdpijn
- migraine
- hernia
De oorzaak van een scheef bekken kan ook verschillen. Het bekken kan scheef staan als gevolg van een val of ongeluk maar ook door een verkeerde houding: regelmatig onderuitgezakt op de bank zitten, een verkeerde stoel op het werk, een verkeerde slaaphouding, een verkeerd matras of hoofdkussen. Ook een aangeboren beenlengteverschil of een verkeerde beweging kunnen een scheefstand van het bekken veroorzaken. De scheefstand is klein en niet waarneembaar maar kan grote gevolgen hebben voor de rest van het lichaam. Het lichaam is als het ware uit balans en deze onbalans wil het lichaam compenseren; meestal met de wervelkolom.
De compensatie met de wervelkolom betekent dat de wervelkolom iets draait waardoor onnatuurlijke druk komt te staan op pezen en spieren die vastzitten aan de wervelkolom. Veel klachten, vanaf de onderste wervels tot de bovenste wervels in de nek kunnen worden veroorzaakt door een scheef bekken. Soms wordt de scheefstand van het bekken gecompenseerd met de benen en dan met name door de knieën. Ook dit zorgt voor een onnatuurlijke situatie waardoor onder meer zenuwen bekneld kunnen worden. Dit kan het Restless Legs Syndroom veroorzaken.
Behandeling bij het Rug Expertise Centrum
U kunt bij het Rug Expertise Centrum, terecht voor de behandeling van verschillende klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken. Allereerst moet natuurlijk worden onderzocht of inderdaad bij u sprake is van een scheef bekken. Tijdens het intakegesprek kan worden onderzocht of er inderdaad sprake is van bekkenscheefstand. Ook worden uw klachten besproken.