De oorzaak van draaiduizeligheid (BPPD) bevindt zich in het evenwichtsorgaan van het binnenoor. Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis, de gehoorzenuw en het evenwichtsorgaan. Dit evenwichtsorgaan bestaat uit drie ‘buisjes’ waar vloeistof doorheen gaat. In die buisjes zitten trilhaartjes, die bewegen wanneer de vloeistof in beweging komt. Dit gebeurt in beide oren. Wanneer de evenwichtsorganen niet goed met elkaar samenwerken, ontstaat een gevoel van duizeligheid. Door onbekende reden kan er soms een ‘oorkristalletje’ door een van de buisjes gaan die daar niet hoort. De oorzaak hiervan is onbekend, maar kan mogelijk ontstaan door een infectie, hoofdtrauma of ooroperatie. Door het veranderen van de positie wordt dit kristalletje in beweging gebracht. Daardoor is het trillen van de trilhaartjes van de beide oren niet meer gelijk aan elkaar en heeft u geen evenwicht met als gevolg wordt u een duizeligheidaanval krijgt.
De term BPPD staat voor Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid. De term staat voor goedaardige, kortdurende duizeligheidsaanvallen die ontstaan door positieverandering.
Hoe ontstaat draaiduizeligheid (BPPD)?
Kenmerken van draaiduizeligheid (BPPD)
Bij draaiduizeligheid zijn er enkele vaste kenmerken die altijd terugkomen. U registreert de beweging enkele seconden later dan dat u ze daadwerkelijk maakt. Dit komt omdat het kristalletje iets langer nodig heeft om in beweging te komen dan de vloeistof. De aanval duurt maximaal één minuut en u ervaart soms misselijkheid. U kunt meerdere aanvallen per dag ervaren, vooral nadat u in beweging komt. De wereld draait als het ware om u heen.
Behandeling van draaiduizeligheid (BPPD)
Gelukkig is draaiduizeligheid (BPPD) heel goed te behandelen. In 90% van de gevallen zijn de duizeligheidsaanvallen na één behandeling sterk verminderd of verdwenen. Dit wordt gedaan d.m.v. de Epley-manoeuvre. Deze manoeuvre kan, indien nodig, meerdere keren op een dag uitgevoerd worden.
De Epley-manoeuvre wordt als volgt uitgevoerd:
- U zit met uw benen gestrekt op de behandelbank;
- U draait uw hoofd 45 graden naar links of rechts. Dit is afhankelijk van de duizeligheid;
- De fysiotherapeut brengt u nu in één snelle beweging naar achter, waarbij uw hoofd iets lager ligt dan de rest van uw lichaam. Het is erg belangrijk dat u uw ogen open houdt. Deze houding houdt u 1 minuut vast. U kunt nu duizelig worden;
- Hierna draait de fysiotherapeut uw hoofd de andere kant op en houdt uw hoofd opnieuw 1 minuut vast. Opnieuw kunt u duizelig worden;
- Daarna draait u uw lichaam door op uw zij. Uw hoofd wordt door de fysiotherapeut meegedraaid en u kijkt naar beneden. Opnieuw kan dit de duizeligheid opwekken;
- Daarna komt u rustig omhoog en brengt u uw benen langs de bank. Blijf nog even zitten tot de duizeligheid wegtrekt.
Verhelpen van draaiduizeligheid (BPPD)
Wat kunt u zelf doen?
Indien er iemand bij u is om u te ondersteunen waar nodig, kunt u de Epley-manoeuvre zelf uitvoeren. Doe dit dan ergens waar u het veilig kan uitvoeren, zonder kans op letsel, bijvoorbeeld op uw bed.
Doordat bepaalde bewegingen de duizeligheid kunnen opwekken, bent u al gauw geneigd deze bewegingen niet meer uit te voeren. Hierdoor kan spierzwakte ontstaan en wordt de belastbaarheid van de nek steeds lager. Ga dus lekker bewegen. Door beweging krijgt u rust en ontspanning in uw hoofd, wat cruciaal is voor uw herstel.
Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?
Alle therapeuten van het Rug Expertise Centrum kunnen de behandeling van de Epley-manoeuvre uitvoeren. Bent u benieuwd waar wij allemaal gevestigd zijn? Hier vindt u alle Rug Expertise Centrum locaties.
Herkent u zich in deze klachten?
Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.