Uw wervelkolom is opgebouwd uit allemaal wervels met daar tussenin tussenwervelschijven. Aan de achterzijde van de wervels zitten een soort tunnels, waar het ruggenmerg en de zenuwen doorlopen. De zenuwwortels verlaten het wervelkanaal tussen twee wervels via het zenuwwortelkanaal. Een hernia is een uitpuiling van het zachte materiaal uit de tussenwervelschijf. Deze uitpuiling kan de ruimte van het zenuwwortelkanaal verkleinen en daardoor tegen een zenuw aan komen. Deze zenuw komt dan in de verdrukking en dat zorgt voor een heftige pijn.

Symptomen van een nekhernia

De pijn die u voelt straalt vaak uit naar de schouder en arm en kan zelf tot in uw hand gevoeld worden. Daarnaast zijn er meer klachten die u kunt ervaren wanneer u een nekhernia heeft. Denk hierbij aan krachtsverlies in de arm, uw huid kan doof of prikkelend aanvoelen, u ervaart pijn in het nek- en schoudergebied en u heeft last van hoofdpijn.

De meest voorkomende plek van een nekhernia is laag in de nek, tussen de 6e en 7e nekwervel. In vergelijking met een lage rug hernia komt een nekhernia vele malen minder voor. Dit komt omdat er minder druk op de nekwervels staat in vergelijking met de rugwervels.

Om te bevestigen dat u daadwerkelijk een nekhernia heeft, zal er beeldvorming plaats moeten vinden. Denk hierbij aan een MRI-scan. Dit kunt u bijvoorbeeld laten doen bij een Bergman kliniek.

Oorzaken van een nekhernia

Er zijn verschillende oorzaken voor een nekhernia. Één daarvan is ouderdom. Één van de gevolgen van ouder worden is het natuurlijke slijtageproces van gewrichten. Ook de nekwervels ontkomen hier niet aan. Als gevolg hiervan kunnen tussenwervelschijven gaan uitpuilen. Roken heeft een negatief effect op het slijtageproces van de tussenwervelschijven en waardoor het slijtageproces wordt versneld. Door het doen van zwaar werk of het aannemen van een verkeerde houding kan zich ook een nekhernia ontwikkelen. Denk hierbij vooral aan een voorovergebogen houding, de zogenaamde schildpadhouding. Ook te weinig beweging kan een rol spelen bij het ontwikkelen van een nekhernia. De spieren verslappen en de halswervels en de wervelkolom krijgen onvoldoende steun om in een goede positie te blijven. Erfelijkheid speelt ook een rol bij nekhernia’s.

Het aannemen van een verkeerde houding kan te maken hebben met een bekken dat scheef staat. Indien de rug expert een scheefstand van de bekken constateert, dan kunt u in aanmerking komen voor een behandeling via de Krullaards Perfect Reset methode. Via deze behandelmethode wordt er d.m.v. geluid en trillingen gezorgd dat de onbewuste spanning die in het lichaam zit, tot ontspanning gebracht wordt. Daarnaast zullen speciale bijpassende zooltjes uw hiel in de juiste neutraal positie plaatsen. Daardoor komt de voet beter onder het onderbeen te staan, welke op zijn beurt weer recht onder het bovenbeen komt, wat zorgt voor een neutrale stand van de bekken. Het is erg belangrijk dat u deze zooltjes altijd draagt, zeker in de beginfase van het traject. In sommige gevallen worden er nog oefeningen meegegeven die u zelf thuis kunt uitvoeren.

Behandeling van een nekhernia

Een nekhernia kan op verschillende manieren behandeld worden. In eerste instantie zal er met fysiotherapie en rust geprobeerd worden om de klachten van een hernia over te laten gaan. In veel gevallen herstelt de hernia uit zichzelf. Het is belangrijk dat de beweging waarmee de uitpuiling van de tussenwervelschijf vergroot wordt, zoveel mogelijk wordt vermeden. In de praktijk komt dat vaak neer op het vermijden van flexie van de nek, ofwel het hoofd naar voren bewegen. U dient ervoor te waken dat u niet volledig stopt met het bewegen van de nek. Beweging van de nek is goed, omdat daarmee de belastbaarheid niet nog verder omlaag gaat. Wel is het belangrijk dat u gedoseerd beweegt binnen de pijngrens. Bij heftige pijn kunt u pijnmedicatie innemen.

Indien de klachten na 3 maanden onvoldoende zijn afgenomen kunt u een operatie overwegen. Daarbij halen de chirurgen de uitstulping van de tussenwervelschijf weg. Daardoor heeft de zenuw weer voldoende ruimte en zullen de klachten weggaan.

Verhelpen van een nekhernia

Wat kunt u zelf doen?

Zoals bij de behandeling van een nekhernia staat aangegeven is het belangrijk om rust te nemen. Doordat u rust neemt, vermindert u de belasting op de nek. Het is niet de bedoeling dat u daarmee uw nek helemaal niet meer beweegt. U kunt nekoefeningen doen, zoals de chin in (zie de nekoefeningen bij cervicogene hoofdpijn). Zorg er wel voor dat u, zeker in het begin, geen oefeningen doet waarbij u uw hoofd naar voren beweegt. Daarmee krijgt de tussenwervelschijf meer kans om uit te gaan puilen.

Wat kan het Rug Expertise Centrum voor u betekenen?

De rug experts van het Rug Expertise Centrum kunnen u ondersteunen in het herstel van de nekhernia. Een manueel therapeut is gespecialiseerd op het behandelen van de wervelkolom. Onze manueel therapeuten maken gebruik van specifieke technieken voor het versoepelen van het gewricht, waardoor u weer pijnvrij kunt bewegen en een betere houding kunt aannemen. Samen met u vergroten we de beweeglijkheid van de nek en de geïrriteerde zenuw.

We geven uw houdingadvies, leren u hoe u de nekspieren anders kunt gebruiken en zullen onze therapeuten waar nodig nog specifieke mobilisaties in de nek uitvoeren.

Op onze site van het Rug Expertise Centrum staat een artikel volledig gericht op de nekhernia. U leest het artikel hier.

Herkent u zich in deze klachten?

Neem via onderstaand contactformulier contact op met ons medisch secretariaat voor het inplannen van een afspraak.

Landelijk informatiepunt

Oosthavendijk 1
4475 AA Wilhelminadorp
085 1305474
info@rugexpertisecentrum.nl

Onze locaties